29 August, 2011

kuih raya tradisional

Alhamdulillah…syukur kepada AllaH s.w.t, sehingga hari ini kIta masih lagi bernafas untuk kita menunaikan ibadah puasa di penghujung bulan Ramadhan Al-Mubarak ini…. Alhamdulillah.. Alhamdulillah….

Sedar  tak sedar rupanya ramadhan hari ini adalah yg ke 29 suda,, masyallah, cepat sungguh masa @ detik berlalu.. dan ini bermaksud? Esok kita RAYA!!! Mak aii, seronok nyer,,,,Hah, macam mana dengan persiapan raya? Dah settle ker.. mesti hari ini pulun habis-habisan kan.. malam raya , lagi lah penatkan??

Tahun ini, sy agak rajin sbbnyer sy telah diberi cuti oleh pihak university utk berkhidmat utk keluarga haha.. raya kali ini sy buat 3 jenis kuih raya.. semuanya kuih tradisional…setelah bertukus lumus menyiapkannya.. akhirnya tangan,kaki, pinggang, leher dan macam2 lg  bukan main lenguh!

Tapi xpe, sekurang2nya tahun ni dapat jimat xpayah beli kueh raya yg mahal tp isinya ciput jer.. hehe hasilnya agak menarik tapi xtau lah tiba hari raya nanti jadi xmenarik plak.. mintak2 taklah ye…

First kuih yg sy buat dengan cousin ialah popia gulung… kuih favorite ADAM af2 yeke?? Yelah sy ada baca majalah Klik edisi raya dulu dia cakap” saya suka popia gulung sbb best bunyiknyer time kunyah tu krupp..kraap..” rasanya macam tulah dia tulis..
Taraaaa…. Hehe, grenti ranggup ngup!

Tapi,amat menyedihkan… rupanya serunding yg dibeli oleh mak say serunding daging.. uwaaa penat jer buat ingatkan ayam.. sbb sy dah pesan beli serunding ayam, dan bila mak saya beli dan bagi pd sy, sy lansung xterfikir yg serunding tu daging… apa daa… main buat jer.. bila dah separuh jalan baru tahu.. teruskanlah buat… so, popia ni special utk guest jer lah sbb sy dan adik sy mmg xkan sentuh.. lau tak..Confirm beraya atas katil sambil merenung masa depan (sakit kepala).

Karipap kecil2..itu istilah sy  dan keluarga sy panggil.. korang panggil apa?

Karipap inti serunding ayam ni, hasil titik peluh sy dan adik sy,tp peluh xsempat menitik dah lap tau.. sambil dipantau oleh ibunda tersayang…. Penat kut buat bendalah ni.. dr petang sampai malam.. kejap jer padahal…hehe… sbb dibantu oleh ramai kaki dan tangan antaranya ank buah lelaki… ermm,  xfaham bila sy masuk dapur sibuk jer nak menjenguk jgk..last2 dah menyibuk mintak nak buat, bagi lah dia buat.. bukan susah pon…just masukkan doh dalam acuan , kepit dan siap!.. bdk darjah satu pon boleh buat.. dan utk pengetahuan korang ank buah sy tu mmg darjah satu lah.Kalau camtu mmg terbukti benarlah kata2 di atas td ye tuan puan…* sengal

siput@seefood :p, ni kitorang panggillah, xtau pulok negeri lain panggil gapo,, snail kot??

Kuih ni, ptg tadi jer baru buat, kejap jer buat sbb hari ini lagi ramai kaki dan tgn datang menyebok.. dah terpilih hanya dua org jer sbb, nak buat siput ni kena alatnyer.. dan rumah sy ada 2 jer alatnyer.. tu pon pinjam tp xhantar2 yg nenek sy punya..so, bila dah siap membentuk siput ni.. bila tiba time menggoreng habis siput2 ini berdakap (*melekat) sesame diorang.. aduyai habis rosak.. terpaksa buat balik dan terus campak masuk dalam minyak yg tgh menggelegak itu… yg penatnyer sbb buat benda sama berulang kali….

Okay, itu jer, kuih raya tahun ni.. so kalau sape2 teringin utk mencubanyer datang2lah ke rumah…
COMFIRM!    *xsedap…. Haha, belum cube belum tahu tau! Disamping kuih almond London dan
パイナップル(pineapple) tart  yg dibeli oleh abg long saya… dihidangi plak dengan air Angggur tajaan F@N... yg dikasi oleh abg jeck sy… semua sponsor wahaha…

Okay lah, dah penat membebel, it's time to make a wish
SeLaMaT hArI rAyA mAaF zAhIr &BaTiN


BYE..BYE.. INSYAALLAH.. LEPAS RAYA NANTI ENTRY BARU AKAN MENYUSUL….
ASSALAMUALAIKUM..

0 comments:

Post a Comment